Pred návštevou Merkelovej grécka polícia potlačila ďalší protest

08.10.2012 Celý región

Atény 8. októbra (TASR) - Osemnásť gréckych elektrikárov obvinených z porušenia verejného poriadku sa dnes postaví pred súd po tom, čo polícia potlačila protest proti úsporným opatreniam v krajine pred návštevou nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Poriadková polícia zasiahla v noci nadnes po štyroch hodinách okupovania dátového centra štátnej energetickej spoločnosti PPC robotníkmi, informovala agentúra AP. Protestovali proti nepopulárnej dani z nehnuteľnosti, platenej prostredníctvom účtov za elektrinu, ktorú Grécko zaviedlo minulý rok v snahe zlepšiť svoju finančnú situáciu.

"Zmenili ste náš život na peklo a krajinu na protektorát," uvádza sa v nedeľnom stanovisku odborov, ktorým oznámili obsadenie budovy s počítačovými systémami.

Medzi obžalovanými je aj Nikos Fotopoulos, vodca vplyvného odborového zväzu elektrikárov GENOP. Odborári predtým avizovali spustenie 48-hodinových štrajkov v prípade, ak by sa nový balík úsporných opatrení dostal do programu rokovania parlamentu.

Nespokojnosť Grékov s rozpočtom nariadeným Európskou úniou (EÚ) a Medzinárodným menovým fondom a so znižovaním platov narastá, konštatuje Reuters. V utorok má do Atén prvýkrát od roku 2007 pricestovať Angela Merkelová, aby vyjadrila podporu hospodárnejšej politike zadlženej Helénskej republiky na čele so Samarasovou trojčlennou koalíciou. Podľa informácií internetového portálu EU Observer bude v pohotovosti približne 7000 policajtov.

Mnoho Grékov obviňuje zo zlej ekonomickej situácie krajiny, sprevádzanej rekordnou nezamestnanosťou v súkromnom sektore na úrovni 24 percent a znížením platu štátnych zamestnancov o tretinu, práve kancelárku a úsporné opatrenia, ktoré obhajuje na pôde EÚ. V hlavnom meste sa počas jej návštevy očakávajú veľké demonštrácie.

Grécky premiér Antonis Samaras vo štvrtok (4. októbra) po pokuse zamestnancov lodeníc vtrhnúť na ministerstvo obrany sľúbil udržanie práva a poriadku.
 

Vyberte región